Pátek
23. srpna 2019 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařská kuchařka
bezmasá jídlabezmasá jídla
drůbeží masodrůbeží maso
hovězí masohovězí maso
rybyryby
sladké dezertysladké dezerty
vepřové masovepřové maso
zvěřinazvěřina
pravidla kombinacepravidla kombinace
sýrysýry
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Víno lze považovat za nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.

L. Pasteur
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie
Pravidla kombinovatelnosti vína a jídla

K pokrmům vybíráme vždy jídla podobných vlastností:
1. k lehkým jídlům podáváme lehká bílá vína
2. k vydatným jídlům jsou vhodnější plná nebo vyzrálá vína bílá a lehčí červená
3. k tmavým masům a ke kořenité úpravě masa naléváme červené víno
4. ke sladkým dezertům je vhodné sladké víno
5. k sýrům podáváme víno podle druhu sýru

Zeleninové saláty:
vhodná jsou lehčí bílá vína nebo víno šumivé

Studené předkrmy:
šunková rolka se hodí k bílým vínům, chuťově výraznějším
studená masa podáváme k plnějším bílým vínům nebo lehčím červeným vínům
k plněné zelenině podáváme bílá lehká vína
kaviár se vhodně doplňuje se šumivým vínem
k paštikám podáváme plnější bílá vína jako Rulandské bílé

Teplé předkrmy:
k vaječným jídlům podáváme šumivé víno

Polévky:
podáváme bílá vína , podle druhu polévky
ke krémovým hustým polévkám je vhodné šumivé víno
k zeleninové polévce zvolíme růžové víno, můžeme podávat také bílé víno odrůdy Muller Thurgau
hovězí vývar vhodně doplní starší ročník bílého vína, např. Neuburské
k masitým polévkám se hodí plnější červená vína

Ryby:
k jemné rybě, méně mastné, jsou vhodná lehká bílá vína, ke smažené rybě podáváme plnější víno, lahvové zralosti
uzenou makrelu výborně doplňuje Sauvignon
ke pstruhovi podáváme Ryzlink vlašský nebo Muller Thurgau, který můžeme podávat také k candátovi
ke štice se hodí šumivé víno
smažený kapr - podáváme Rulandské bílé nebo Neuburské

Drůbeží maso:
vhodná jsou výraznější bílá vína, k jemné úpravě - lehčí bílá vína
ke grilovanému kuřeti podáváme Rulandské bílé
ke smaženému kuřeti podáváme Veltlínské zelené
pokrm z drůbežího masa taktéž vhodně doplní Neuburské, Sylvánské zelené a Veltlínské červené rané

Vepřové maso:
dle úpravy masa podáváme červená vína od lehčích až po plnější
k jemným úpravám můžeme podávat také plnější bílá vína, například Rulandské bílé

Hovězí maso:
podáváme lehčí červená vína, při jemných úpravách lze kombinovat s bílými výraznějšími víny

Zvěřina:
vhodná jsou výraznější červená vína
k divočině podáváme Frankovku
bažantí maso vhodně doplní Svatovavřinecké
k srnčímu masu se hodí k Frankovka
ke guláši se hodí Modrý Portugal

Telecí maso:
podáváme výraznější bílá nebo lehčí červená vína
k přírodnímu řízku podáváme Ryzlink rýnský
pečínku výborně doplní Veltlínské zelené nebo Neuburské

Vnitřnosti:
podáváme výraznější červená vína

Kachna, husa:
vhodná jsou výrazná červená vína, například Rulandské modré

Uzené maso:
podáváme plnější víno bílé i červené

Těstoviny, rýže:
podáváme lehčí bílá vína, šumivá vína

Sladké dezerty:
vhodná jsou výrazná bílá nebo růžová sladká vína jako Tramín, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský
k ořechovým zákuskům podáváme jemná muškátová vína
k pokrmům z ovoce je vhodné Tokajské víno
k čokoládě a zmrzlině víno nepodáváme

Sýry:
ke kozímu sýru podáváme lehčí červená vína nebo výraznější bílá vína jako Tramín a Sauvignon
k uzenému, tučnému sýru a sýru s modrou plísní podáváme plná červená vína. K sýru s modrou plísní můžeme podávat i Tramín červený
tvrdý sýr vhodně doplňují plná bílá vína
sýr s bílou plísní a máslový sýr vhodně doplní plnější, vyzrálá bílá vína, jako Rulandské bílé, Neuburské nebo Sylvánské zelené
k nízkotučnému sýru podáváme lehčí červená vína
k sýrové pěně podáváme šumivé víno

© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty