Samotok |
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování |
|
Scelování vín |
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností |
|
Směs vína |
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd |
|
Stálé víno |
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter |
|
Stolní víno |
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu |
|
Suché víno |
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr |
|
Sudové víno |
neškolené víno, uchováváno v sudech |
|
Školení vína |
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína |
|
Špičková vína |
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin |
|
Šumivé víno |
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi |
|