Sobota
7. prosince 2019 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v případě šampaňského.

G. B. Shaw
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie
Vinařský slovník
Počet nalezených záznamů: 50
 
    
 

Alkoholizované víno
je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu
 
Buketní víno
je víno bohaté na aromatické látky
 
Burčák
bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru
 
Dezertní víno
dolihované a přicukřené víno
 
Drsné víno
víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých
 
Druhák
vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru
 
Fádní víno
víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni
 
Impregnované víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé
 
Jemné víno
víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí
 
Kabinetní víno
víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti
 
Kořeněné víno
je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších
 
Krátké víno
víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem
 
Kvasničná příchuť
vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají
 
Lahvové víno
stabilizované, neadjustované víno
 
Lehké víno
víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu
 
Likérové víno
je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné
 
Matoliny
jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování
 
Mdlé víno
víno fádní chutě a vůně
 
Mladé víno
je vykvašený hroznový mošt
 
Mošt
hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny
 
Moštové hrozny
hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno
 
Odrůdové víno
je vyrobeno z hroznů moštových odrůd
 
Ohnivé víno
víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína
 
Panenské víno
vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu
 
Perlivé víno
víno uměle dosycené oxidem uhličitým
 
Plné víno
víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu
 
Přesířené víno
víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2
 
Přírodní víno
víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru
 
Rmut
jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné
 
Samotok
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování
 
Scelování vín
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností
 
Směs vína
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd
 
Stálé víno
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter
 
Stolní víno
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu
 
Suché víno
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr
 
Sudové víno
neškolené víno, uchováváno v sudech
 
Školení vína
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína
 
Špičková vína
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin
 
Šumivé víno
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi
 
Tělnaté víno
víno s vysokým obsahem extraktu
 
Těžké víno
víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem.
 
Travnaté víno
víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů
 
Typové víno
je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati
 
Vinné kvasnice
vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby
 
Vinný destilát
vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic
 
Vrtkavé víno
víno s nestálými buketními a chuťovými složkami
 
Vyškolené víno
víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování
 
Vznešené víno
víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín.
 
Známkové víno
pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín.
 
Zoxidované víno
víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu
 
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty