Středa
12. srpna 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
Víno ve světě
Evropa Evropa
Afrika Afrika
Amerika Amerika
Austrálie Austrálie
Nový Zéland Nový Zéland
CITÁT
Víno lze považovat za nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.

L. Pasteur
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Španělsko

Odrůdy
Pro výrobu bílých vínPro výrobu červených vín
MalvasiaGraciano
ViuraGranacha
 Mazuelo
 Tempranillo

Vinařské oblasti
CataloniaLa Mancha
CavaMontilla
JerezValdepenas
Ribera del DueroValencia
Rioja a Navaraostatní DO

Technologie výroby
Není zvlášť specifická. Klasickým typem vína je červené, které je velmi jemné a vyznačuje se vyzrálostí v dubovém sudu. Bílá vína zrající v dubových sudech jsou naopak drsná s kyselou chutí – ztrácejí svěžest a ovocnou chuť.

Klasifikace vín
DO – (Denominación de Origen)
Zahrnuje předpisy pro označení původu vín odrůdy révy vinné, přirovnáním k francouzské klasifikaci se jedná o vína AOC /předpisy pro označování však nejsou totožné/.
DOCa – (Denominación de Origen Calificada)
Vína jsou podrobena podrobnější klasifikaci, čímž získávají vyšší kvalitu

Obecně
Světovou pověstí se vyznačují vína z oblasti Rioja
Katalánsko zaznamenalo svůj úspěch díky šumivému vínu vyráběného metodou champenoise – Cava DO, vyrábí se zde až 90 %. Pro výrobu jsou pěstovány odrůdy – Xarello, Macabéo a Parellada. Šumivé bílé víno má vůni pečeného chleba, čistou a výraznou chuť po hroznech a stálé perlení, vyrábí se také šumivé růžové.

Jižní Španělsko - výroba Sherry
(Jerez de la Frontera)

Odrůdy
Palomino, Pedro Ximénez a Moscatel fino. (Jsou dvě formy Palomina – P. de Jerez a P. fino.)

Technologie výroby Sherry
Aby se zvýšil obsah cukru ve sladkých hroznech, pokládají se přes den na podložky z trávy. Hrozny se vystavují slunečnímu svitu asi dva dny. Před lisováním se odstraní třapiny a přidá se malé množství sádry, tím se uvolní krystalky vinanů a zvýší se tak hladina kyseliny vinné. Lisování všeobecně probíhá na pneumatických lisech. Víno kvasí v malých dubových sudech naplněných z 90%, po 12-ti hodinách začne fermentace a pokračuje až 50 hodin (při teplotě 25 – 30 oC), na alkohol se promění asi 99 % cukru. Po dalších 40 – 50 dnech se proces ukončí. Všechna vína prokvašují až na suchá. Na biochemických podmínkách závisí vytvoření požadované šedobílé, tenké povrchové vrstvy „floru“ tvořeným kvasinkami Saccharomyces beticus. Flor ovlivňuje Sherry tím, že absorbuje zbytkové stopy cukru, snižuje hladinu gylcerinu a těkavých kyselin a zvyšuje množství esterů a aldehydů.

Mladé víno se řadí do tříd, označuje se čárkama, které pak určují procento dolihování.

Už při prvním třídění sudů jsou vína ohodnocená jako lehká a dobrá dolihovaná na minimálně 15,5 % obj. alkoholu.Vína nižší kvality ujsou dolihována na 18 % alkoholu – na dolihování se používá směs poloviny čistého alkoholu a polovina moštu z hroznů. Kvasinky odumřou a na víně se flor neutvoří. Po dvou týdnech se sudy podrobují druhému, přesnějšímu třídění. Po dobu dalších až 36 měsíců se víno ponechá vlastnímu vývoji, po pravidelném třídění se určí jeho konečný styl.

Víno se sceluje ve směšovacím systému „solera“ - sudy jsou na sobě ve třech řadách. Sudy s vínem různého stupně zralosti jsou rozděleny do dílů stejného objemu. Jedna čtvrtina nebo třetina vína ze sudu se nalahvuje a sud se doplní vínem ze sudu nad ním. Poslední nejtarší sud (na zemi) se tedy doplňuje mladšími – na scelování se používá jedna třetina solery.

Kategorie vín - druhy vín Sherry
AmontilladoZraje 10 - 15 let, je jantarově zbarvené, v chuti připomíná ořechy a stává se plnější. Obsah alkoholu mezi 16 – 18 %.
FinoFino palmanejvyšší kvalita Sherry.
Palma cortadaje fino velmi tělnaté, suché s hladkou mandlovou chutí a mění se na Amontillado.
Entre finomálo hodnotné víno
Old finoje lehkém suché s jemnou vůní floru, vína obsahují 15,5 – 17 % alkoholu.
Manzanilla finaJe víno světlé, lehké s mírnou vůní floru a hořčinkou. Vína jsou většinou z jedné odrůdy - Palomino s obsahem alkoholu 15,5 – 17 %.
Manzanilla pasadaVíno při vyzrávání ztrácí flor a do popředí se dostává síla alkoholu – jako Amontillado. Obsah alkoholu je 20,5 %.
OlorosoVyvíjí se bez floru a důsledkem vyššího dolihování je víno suché, plné a výrazné s charakterem vlašských ořechů. Obsah alkoholu se pohybuje od 18 – 20 %.
Palo cortadoJen jeden sud z tisíce se promění v palo cortado. Je to vzácné, suché víno mahagonové barvy s vyrovnanou chutí připomínající lískové ořechy. Je to přírodní suché víno (mezi stylem Oloroso a Amontillado).
Pedro ximenesTmavé víno mahagonové barvy, je velmi vzácné. Voní a chutná po rozinkách s nádechem pražené kávy nebo kakaa. Obsah alkoholu je asi 17 %.

Montilla - Moriles

Odrůdy
Nejdůležitější odrůdou je Pedro Ximénez, následuje odrůda Moscatel a i Airén.

Kategorie vín - druhy vín
Vinos de crianzanejedná se o druh dolihovaných vín. Víno nejméně rok zraje v sudech. Do přírodního suchého bílého vína se přidává pro zvýšení sladkosti „mistela“ sladký sirup.
Vinos generososnejsou dolihovaná a procházejí systémem solera jako sherry, přirozený obsah alkoholu je 15 %. Vyrábí se typy:
AmontilladoSuché, zlatě nebo jantarově zbarvené se silnou vůní a chutí lískových ořechů, je jemné a plné. Alkohol 16 – 18 %.
Fino secoSuché, slabě zbarvené s jemnou pikantní vůní a chutí, obsah alkoholu 14 – 17,5 %.
OlorosoOxidované (bez floru), mahagonově zbarvené velmi aromatické, sametově hebké a nasládlé. Alkohol 16 – 18, starší vína až 22 %.
Palo cortadoOxidované, mahagonově zbarvené, velmi aromatické (mezi Oloroso a Amontillado). Alkohol 16 – 18 %.
Pedro XiménezNejlepší víno oblasti, vyrábí se ze 100% přezrálých hroznů, které vysychají na slunci. Nelze vykvasit přirozeně, proto se přidává vinný destilát aquardiente. Vznikne tak velmi tmavé víno.

Náhled pro tisk
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty