Středa
12. srpna 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
Víno ve světě
Evropa Evropa
Afrika Afrika
Amerika Amerika
Austrálie Austrálie
Nový Zéland Nový Zéland
CITÁT
K lidskému štěstí a k usměvavé pohodě patří víno, prostřený stůl, přátelé a hudba.

Homér
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Portugalsko

Odrůdy
Pro výrobu bílých vínPro výrobu červených vín
ArintoBastardo
Boal cachudoMalvasia
CerciaPeriquita
Malvasia finaTinta barroca
SamarrinhoTinta roriz
VerdelhoTinto mourisco
 Touriga francesa
 Touriga nacional

Vinařské oblasti
AlentejoAlenteja
BorbaAlgrave
DaoAzory
DouroGranja/Amareleja
EvoraMadeira
PortalegreMoura
RedondoReguengos
Vinhos VerdesVidigueria

Technologie výroby portského vína
Posbírané hrozny se vylisují, tradice šlapání hroznů v minulosti u některých výrobců přetrvává dodnes. Od běžné technologie výroby vína se liší tím, že v průběhu vinifikace, která probíhá většinou v nerezových tancích, se při 6-8 % obj. alkoholu ke kvasícímu moštu přidá vinný destilát (10 litrů na 45 lt moštu, jedná se o čistý alkoholický vinný destilát, který má 77% alkoholu). Mladé portské víno se přečerpá do dřevěných sudů a několik měsíců odpočívá. Ke zrání se sudy přepravují do obrovských sklepů Vila Nova de Gaia. Víno zraje v sudech o objemu 550 l, přičemž se vyvíjí barva od fialově červené po hnědožlutou a mladé víno získává svůj specifický charakter a aroma. Brandy přidaná ve správném množství zaručí rovnováhu mezi hroznovou chutí, alkoholem a sladkostí portského.

Kategorie vinic – „Quintas“
Každý vinohrad je zatříděn do kategorií, klasifikace vinic ovlivňuje cenu a produkční plochu.

Kategorie vín
Porto branco bílé portské víno – může být sladké, suché nebo velmi suché
Tinto Aloirado(Ruby Port) – rubínově červené mladé portské víno s plnou zakulacenou ovocnou chutí. Lahvuje se po tříletém zrání v dřevěném sudu
Fine Old Ruby PortVína jsou scelována z různých ročníků a zrají minimálně čtyři roky v sudu. Mají hroznově kořenitý charakter.
Vintage characterSměs několika ročníků, starých asi čtyři roky. Barva je tmavá, chuť plná a velmi komplexní – vynikající kvality.
Tawny Port (Aloirado)Má hnědou barvu, kterou získalo minimálně pětiletým zráním v sudu. Chuť je plná a jemná, s kořenitým ořechovým podtónem.
Fine Old tawny PortNeustálým stáčením, po dobu 10 – 20 let víno získá hnědožlutou barvu, získá hladkost, jemnou hedvábnost a lahodnost. Aroma připomíná usazeninu kávy, čokoládu, rozinky, muškátový ořech a skořici.
Aged tawnyVíno vysoké kvality, které bylo uchováváno v sudech 10, 20, 30 a nebo i více než 40 let. Víno se lahvuje ihned po scelení a na etiketách se uvádí průměrný věk.
ColheitaNa rozdíl od jiných tawny se jedná o víno jednoho ročníku, zrání v dřevěném sudu musí trvat minimálně sedm let.
Late botteled vintageVíno z jednoho ročníku, leželo pět až šest let v dřevěném sudu. Je plnější, komplexnější než ruby a tawny, ale nedosahuje kvalit portského vintage.
Crusted portJe to směs vín několika ročníků, která byla čtyři roky v sudech. Před prodejem musí zůstat minimálně čtyři roky v láhvi. Kvůli velkému množství usazeniny vzniká na vnitřní straně láhví tlustá vrstva – tzv. crust. Je to bohaté, plné a tmavé víno, které se musí před použitím dekantovat.
Vintage portNa rozdíl od Ruby port, která se lahvují mladá se Vintage port vyvíjí 10 let, ale může stárnou i déle. Mladší 30-ti let bychom neměli otvírat.
Single quinta vintage portRočníkové portské vintage port musí být deklarováno výrobcem a schváleno kontrolním ústavem. V některých ročnících jsou schválena jen vína určitých výrobců.
Vinho verdesStolní zelené víno. Je to víno s nízkým obsahem alkoholu (max. 9 %) a vyšším obsahem kyselin. Pro udržení svěžesti se velmi brzy lahvuje, vyrábí se i z červeného vína.

Madeira

Odrůdy
Sercial, Velderho, Boal a Malvasia

Technologie výroby vína Madeira
Stejně jako portské je i Madeira dolihované víno. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 18 - 20 %. Zrání vína probíhá v pecích – estufas, které ohřívají víno, jako africké slunce (asi 45 oC). Víno tak oxiduje, získává typickou portskou vůni a chuť. Proces ohřívání se nazývá madeirizace. U lepších vín pokračuje v nadzemních, sluncem oteplovaných sklepích – canteiros. Před ohříváním se dolihují sušší vína, sladší později. Obecně je Madeira, až na výjimky, směsí z různých ročníků.

Kategorie vín
SercialSuché, zlatožluté víno s jemnými kyselinami s velmi příjemnou vůní a jadrnou chutí. Vhodné jako aperitiv.
Velderhopolosuché, zlatohnědé barvy, svůdné vůně a chuti čerstvých hroznů, medu a nádechu kouře
Boaltmavé, plné, sametově hebké, sladké víno ořechové chuti
Malvasiasladké medové víno velmi tmavé barvy, těžké s elegantní vůní a plnou chutí

Náhled pro tisk
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty