Středa
26. února 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Charakteristika odrůd
bílé odrůdy bílé odrůdy
modré odrůdy modré odrůdy
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Víno je bohatým pramenem lyrismu a dodává duchu lehkosti, která mu dovoluje povznést se nad malicherností.

p. Soupault
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Svatovavřinecké

Vinařské oblasti:
Velkopavlovická (postranní údolí), Mělnická, Mostecká, Čáslavská

Zastoupení ve vinicích:
9,2 %

Původ:
Odrůda pochází pravděpodobně z Francie, k nám pronikla asi před 100 lety.

Charakteristika odrůdy:
Je bujného růstu, suchovzdorná, středně mrazuodolná. Ve vlhkých letech je její hustý hrozen náchylný k hnití. List je středně velký, převážně třílaločný. Hrozen je mírně křídlatý, hustý s oválnými bobulemi. Vhodná do lehčích záhřevných půd, dává vysoké sklizně. Plodnost je méně pravidelná.

Charakteristika vína:
Barva:sytě červená, přechází až do fialova
Vůně:ovocná, připomíná sušené švestky, povidla nebo černý rybíz
Chuť:plná, příjemně natrpklá - mladší ročníky obsahují více kyselin

Zvláštnosti:
Vhodná do kupáží k výrobě známkových vín, kde jsou kyseliny vítané při spojování se zahraničními víny z jižních oblastí. Kvalita vína taktéž narůstá zráním v láhvi.

Vhodnost k pokrmům:
Maso, ryby:kořeněné vepřové maso, kachna, husa, zvěřina
Ostatní:těstoviny

Náhled pro tisk
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty