Středa
26. února 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Charakteristika odrůd
bílé odrůdy bílé odrůdy
modré odrůdy modré odrůdy
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Dobrému vínu není třeba vývěsního štítu.

francouzské přísloví
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Rulandské modré

Vinařské oblasti:
Mělnická, Mostecká, Čáslavská, Mutěnická, Velkopavlovická

Zastoupení ve vinicích:
1,5 %

Původ:
Odrůda pochází z Francie, z Burgundska. U nás se pěstuje od dob císaře Karla IV.

Charakteristika odrůdy:
Je středního růstu, dobré odolnosti proti mrazům. Listy jsou velké, slabě tří až pěti laločné, lesklé. Hrozen je malý, hustý křídlatý s kulatými černomodrými bobulemi. Dozrává později. Při úměrné sklizni dosahují velmi vysokou cukernatost. Odrůdový charakter vyniká na štěrkovitých záhřevných půdách.

Charakteristika vína:
Barva:světle rubínová, se zlatavě cihlovou barvou na okraji (při nahnutí sklenky)
Vůně:připomíná jádra peckovin, zráním získává nádech po švestkách a ořechu
Chuť:Plné, kořeněné, jemně natrpklé s mírnou kyselinkou. Mladší vína mají vyšší obsah kyselin, ostružinovou chuť.

Zvláštnosti:
Kvalitu a odrůdovou chrakteristiku získává zráním v láhvi i sudech. Toto víno se v celosvětovém měřítku považuje za velmi kvalitní a cenné.

Vhodnost k pokrmům:
Maso, ryby:jemné úpravy zvěřiny, hovězí maso, kachna
Sýry:jemné typy ušlechtilých sýrů
Ostatní:vhodné k malému zákusku

Náhled pro tisk
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty