Středa
26. února 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Charakteristika odrůd
bílé odrůdy bílé odrůdy
modré odrůdy modré odrůdy
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Víno lze považovat za nejzdravější a nejhygieničtější nápoj.

L. Pasteur
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Frankovka

Vinařské oblasti:
Velkopavlovická, Podlužní, Brněnská

Zastoupení ve vinicích:
5,5 %

Původ:
Není přesně znám, pochází pravděpodobně z Rakouska.

Charakteristika odrůdy:
Odrůda je bujného růstu, má dobrou mrazuodolnost a plodnost. List je velký, okrouhlý, nepatrně tří až pětilaločný. Hrozen je velký křídlatý se středně velkými, modročernými bobulemi. Frankovce vyhovují nejteplejší polohy se záhřevnými sprašemi. Zrání hroznů bývá pozdní.

Charakteristika vína:
Barva:tmavě rubínová
Vůně:připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová
Chuť:Plná, příjemně drsná - víno je pikantní. Mladá vína bývají tvrdá, zvýrazněná trpkostí po tříslovinách, extraktivní s vyšší kyselinkou. Víno vyzrává do bohaté šíře.

Zvláštnosti:
Víno je vhodné do archivu, využívá se také k výrobě barrique. Říká se o něm, že je rozmarné jako nestálá žena a že má všechny její dobré i špatné vlastnosti.

Vhodnost k pokrmům:
Maso, ryby:zvěřina, tmavé maso, drůběž
Sýry:sýry se zelenou plísní, sýry s ušlechtilou plísní
Ostatní:těstoviny

Náhled pro tisk
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty