Středa
12. srpna 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Charakteristika odrůd
bílé odrůdy bílé odrůdy
modré odrůdy modré odrůdy
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Dobrému vínu není třeba vývěsního štítu.

francouzské přísloví
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Modré odrůdy
(Charakteristika odrůd, 22. 01. 2002)

K výrobě červených vín se pěstují odrůdy s modrými bobulemi hroznů.
Modré odrůdy jsou pěstovány na rozloze o 3/4 menší než odrůdy bílé. Klimatické podmínky našich vinařský oblastí jsou pro pěstování modrých odrůd, z hlediska náročnosti na teplo, méně vyhovující. Teplejší oblasti dávají předpoklady tvorby dostatečného množství barviva a tříslovin, zároveň nižšího obsahu kyselin. V našich podmínkách právě vyšší obsah kyseliny jablečné způsobuje tvrdost červených vín. Nejhůře se v severních vinařských oblastech daří odrůdám s pozdním zráním jako je Cabernet Sauvignon. Svým specifickým charakterem zaujali odrůdy Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal.

Autor: vaše redakce
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty