Středa
12. srpna 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Charakteristika odrůd
bílé odrůdy bílé odrůdy
modré odrůdy modré odrůdy
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Nestarám se, kam teče voda, nepřijde-li do vína.

G. K. Chesterton
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Bílé odrůdy
(Charakteristika odrůd, 21. 01. 2002)

Pro výrobu vysoce jakostních vín se pěstují odrůdy, které vyhovují daným kvalitativním požadavkům. Označují se jako odrůdy moštové. Předpokladem odrůdy je dobré vyzrávání, vyšší odolnost vůči chorobám a mrazu. Schopnost dosáhnout vysokou cukernatost, přiměřený obsah kyselin, tvorbu aromatických a buketních látek, je důležitá pro vznik charakteru vína. Poměrem mezi jednotlivými složkami dávají odrůdy vína neutrální, jemně kořenitá nebo aromatická.
K výrobě bílých vín se pěstují odrůdy s bílými a šedočervenými bobulemi hroznů.
Mezi nejrozšířenější moštové odrůdy u nás patří Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Müller Thurgau. V menším zastoupení se pak na vinicích pěstuje Neuburské, Ryzlink rýnský, Veltlínské červené rané a Sylvánské zelené. Před odrůdami silně aromatickými jako je Tramín červený a Muškát moravský, dnes konzumenti upřednostňují vína s neutrálním buketem. V současnosti zaujali mezinárodní trhy odrůdy pocházející ze západní Evropy - Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay, u nás se pěstují asi na 20% plochy vinic. Díky své schopnosti dosahovat vysokou cukernatost dávají velmi žádaná plná vína s přívlastkem.

Autor: vaše redakce
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty