Vinařská kuchařka
(Vinařská kuchařka, 21. 01. 2002)
Víno je na rozdíl od jiných alkoholických nápojů vhodné téměř ke všem pokrmům. Kombinace tohoto ušlechtilého nápoje s jídlem vznikla už ve starém Řecku a Římě, kde se víno stalo součástí každodenního stravování. Jeho užívání v přiměřeném množství mělo vždy příznivý vliv nejen na zdraví lidského organizmu, ale navodilo také duševní pohodu. Lidé začali rozlišovat kvalitu a vlastnosti vín, postupně zjišťovali vhodnost určitých druhů vín k pokrmům. Znalost charakterových vlastností vína dala vzniku uznávané skupině kombinací s jídlem, dnes využívané na celém světě.
Protože vína z jednotlivých oblastí mají díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám vlastní charakteristiku, samotní výrobci doporučují vhodnost jejich produktu k těm nejvhodnějším pokrmům. Také pracovníci gastronomických zařízení se naučili využívat vlastností jednotlivých druhů vín, které dokazují nápaditými kombinacemi s úžasnou harmonií chuti.
Dnešní víno nefiguruje pouze jako součást stolování, ale je také často používanou ingrediencí. Víno se tedy stává jak součástí samotného jídla, tak jeho doprovodem.
Víno se také přidává do míchaných nápojů. Lze jej uplatnit k dochucování zálivek na saláty, mnohdy se přidává do předkrmů, pomazánek a omáček.
Vínem zpravidla pokrm dotváříme, to znamená, že jej použijeme k dohotovení pokrmu. Připravovanému jídlu dodáme pikantní chuť a vůni. Při delším vaření z vína unikají pro nás potřebné aromatické látky.
Před použitím víno ochutnáme. K vaření vybíráme méně jakostní bílá i červená vína kyselejšího charakteru.
Naše rubrika Vám bude pravidelně přinášet recepty z "Vinařské kuchyně". Zařadíme recepty pokrmů "na víně" a představíme Vám recepty s doporučením vhodných druhů vín.
Spolu s recepty Vás seznámíme se základními pravidly kombinovatelnosti vína a jídla
Nezapomeňte, že vhodnost příjemného prostředí je jedna z důležitých součástí stolování. Odpovídající skleničky, barevnost tabule a příjemné osvětlení můžete zpestřit milou hudbou.
Přejeme Vám dobrou chuť!
|