Čtvrtek
1. října 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v případě šampaňského.

G. B. Shaw
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Bude globální oteplování pro vinohradnictví výhodné nebo nebezpečné?
(Aktuality, 29. 12. 2003)

Američtí klimatologové publikovali studii, podle níž má nárůst globálních teplot a sním spojený skleníkový efekt přímý vliv na kvalitu vína a na viniční agrotechniku. G. Jones z University of Oregon srovnával vývoj teplot a vývoj kvality vína v 27 významných vinařských oblastech celého světa během posledních padesáti let. Došel k závěru, že průměrný nárůst teploty o 2 °C za sledovanou periodu, byl spojen se zvýšení kvality vín (zjištěno díky poznámkách a zápisům expertů z aukční síně Sotheby´s). Nicméně nelze z tohoto vyvozovat, že situace se bude stejně příznivě pro vinohradníky vyvíjet i v následujících desetiletích, upřesnil vědec. Například podněbně chladnější regiony, v Evropě např. země zóny a A a B, získají plus v možnosti vyššího vyzrání hroznů. Možná se také dočkáme některých vinařských překvapení na jihu Anglie ... Naopak regiony nejteplejší, jako je například italské Chianti, nesou riziko příchodu problémů přezrálosti, vodního stresu a chorob. Klimatologové předpokládají, že v následujících 20-30 letech budou muset vinohradníci přehodnotit pěstování některých odrůd a také mnohé pěstitelské zásady.

Autor: vaše redakce
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty