Středa
25. května 2022 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařská kuchařka
bezmasá jídlabezmasá jídla
drůbeží masodrůbeží maso
hovězí masohovězí maso
rybyryby
sladké dezertysladké dezerty
vepřové masovepřové maso
zvěřinazvěřina
pravidla kombinacepravidla kombinace
sýrysýry
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Dobrému vínu není třeba vývěsního štítu.

francouzské přísloví
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Víno a čokoláda ?
(Vinařská kuchařka, 06. 02. 2002)

Zralá ročníková vína vhodně doplňují hutnější pokrmy, ale jsou také lákavou výzvou pro čokoládu. Kombinace vína a čokolády byla vždy výrazně odmítána. Mnoho expertů vyvrátilo její nevhodnost a řada odborníků tvrdí, že zkrátka není víno, které by se vhodně doplňovalo s čokoládou. Některá vína jsou oproti jiným vhodnější, jiná se s čokoládou vylučují. Nicméně, je pár základních pravidel, která stojí za zvážení.

Dobrou volbou jsou vína oxidativního charakteru, čehož můžeme docílit delším ležením vína v sudu. Vhodná jsou například vína z Madeiry, která leží v sudech ohřívaných sluncem. Víno tak oxiduje a získává jedinečné aroma kakaa a kávy, které se k čokoládě bezpochyby hodí. Dále pak jsou to silná sauternská vína, nebo botritidovým charakterem podobná vína tokajská.

Spekulovat se dá i v případě sladkého muškátového vína, které má přírodní nižší kyselinku. Někteří odborníci dokonce doporučují šumivé víno z této odrůdy, ale konzervativnější bude volba vína likérového typu.

Máte raději víno červené ? Vsadíte-li na víno s vyšším obsahem tříslovin, tedy vyzrálé červené víno, určitě nic nepokazíte. Vyberte víno, které nemá příliš vysoký obsah kyselin. A na závěr pamatujte, že mladá vína se k čokoládě nehodí. Místo toho sáhněte po vínu, které mělo možnost pár let stárnout.

Autor: vaše redakce
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty