Čtvrtek
1. října 2020 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
CITÁT
Víno je mezi nápoji nejušlechtilejší, mezi léky nejchutnější, mezi pokrmy nejpříjemnější.

Plutarchos
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Vinaři jednali o spolupráci ve vinařské turistice
(Aktuality, 01. 09. 2003)

S velkým zájmem se setkalo mezinárodní sympozium EUROREGIO Vinařské stezky, které hostil zámek v rakouském Mailbergu. Výrobci vín, majitelé vinoték, zástupci vinařských obcí, mikroregionů, vinařských stezek i regionální politici z Rakouska, Slovenska, České republiky i italských jižních Tyrol zde celý den diskutovali o využití vinařství v cestovních ruchu.

Již úvodní vystoupení ukázala, že Italové a Rakušané mají co nabídnout a neustále systematicky pracují na rozvoji služeb. V kontrastu s tím z příspěvků zástupce Malokarpatské vinařské stezky ze Slovenska a především zástupkyně Jihomoravského kraje vyplynulo, že v bývalém Československu je na tom vinařská cykloturistika mnohem hůře.

"Obdobná sympozia jsou pro nás velmi přínosná. Rakušané jsou totiž mnohem dál a máme se od nich co učit. Proto se nebráníme vzájemné spolupráci a společnou snahou je propojit naše vinařské stezky s rakouskými," řekl jeden z účastníků sympozia, ředitel vinařské firmy Tanzberg Mikulov Jaromír Gala a dodal: "U nás se vydalo mnoho materiálů, ale vinařská turistika v praxi na Moravě příliš nefunguje. Turisty sem nalákají propagační letáky, ale pak zjistí, že nemají, kam zajít ochutnat víno. Vinařskou turistiku na jižní Moravě je potřeba lépe zorganizovat, ale to nemohou dělat samotní vinaři. Ukázalo se, že nestačí vydat mapy s vyznačenými cyklotrasami, ale je nutné na těchto trasách nabídnout kvalitní služby a především konkrétní programy pro turisty."

Na sympoziu zaznělo, že vinařská turistika bojuje proti globalizaci, neboť zachovává, rozvíjí a nabízí turistům vlastní identitu jednotlivých regionů. Jejich vlastní realizace však může a také naráží na některé negativní jevy. Ty ve svém vystoupení shrnul Andreas Strobl z Weinviertel Tourismus: "Turisté přijedou a není víno, jsou zavřené sklepy a nebo je nemilá a neochotná obsluha."

Stejné problémy jsou podle ředitele Národního vinařského centra Marka Špalka i na jižní Moravě. "Musíme přesvědčit vinaře, aby se dobře míněná snaha přivést turisty až před jejich sklepy, setkala s kladnou odezvou. I na tomto semináři se naši vinaři mohli na příkladu rakouských kolegů přesvědčit, jak je to pro ně výhodné," uvedl Špalek.

Autor: Libor Nazarčuk
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty