VELIKONOČNÍ BERÁNEK
(Vinařská kuchařka, 19. 04. 2003)
Suroviny (pro 4 - 6 osob): 120 g másla, 60 g bramborové moučky, 3 žloutky, 120 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 30 g rozinek, 40 g kandovaného ovoce, 1/8 l mléka, sníh ze 3 bílků, citrónová kůra, 1 sáčku prášku do pečiva, sádlo a strouhanku na formu
Postup: Utřeme máslo, moučku, žloutky a cukr do pěny, přidáme mléko, rozinky, kandované ovoce a kůru, mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec opatrně tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy na beránka dobře vymazané sádlem a vysypané strouhankou, přiklopíme a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Servírujeme na stůl vcelku na podnose, beránek se porcuje před očima stolovníků. Ideálním doplňkem jsou aromatická i polosuchá bílá vína, zajímavou kombinaci vytvoří také ledová, poslamná, aromatizovaná a fortifikovaná vína.
|