Pátek
15. listopadu 2019 
Víno a destiláty (17. 5. - 20. 5. 2005 Praha Holešovice)
MENU
Akce Akce
Aktuality Aktuality
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Diskuse Diskuse
Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa
Monitoring tisku Monitoring tisku
Technologie výroby Technologie výroby
Vinařská kuchařka Vinařská kuchařka
Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Víno a ... Víno a ...
Víno od A do Z Víno od A do Z
Víno ve světě Víno ve světě
Víno ve světě
Evropa Evropa
Afrika Afrika
Amerika Amerika
Austrálie Austrálie
Nový Zéland Nový Zéland
CITÁT
Kdo nemiluje ženy, víno, zpěv, zůstane bláznem nadosmrti.

J. H. Vosa
PARTNER SERVERU
PARTNER SERVERU:

Českomoravská
vinohradnická
a vinařská unie

Prosecco di Valdobbiadene - 1. část
(Víno ve světě, 09. 09. 2002)

Prosecco může mít několik označení
Fenomén vín s označením Prosecco je známý mnohému milovníku vín. Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení - více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.

Prosecco DOC di Conegliano-Valdobbiadene (vymezené označení původu)
Označení DOC (denominazione di origine controllata) zaručuje původ hroznů, vinifikační metodu a nakonec i finální vlastnosti produktu - toto vše musí být v souladu s poměrně striktními regulemi. Původ: vinařský region pahorkatého charakteru nacházející se mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Maximální povolený hektarový výnos: 120 quintalů (metrických centů, metráků) na 1 ha vinice. Kontrola: Vinice je zalistována v ofociálním seznamu viničních tratí, vinař je povinen dokládat množství úrody z každé vinice zvlášť v dané sklizni, chemická a organoleptická analýza před samotným uznáním vína v této kategorii - před komisí enologů - musí odpovídat všem požadavkům.

Prosecco VSAQ (jakostní aromatické šumivé víno)
Stejně jako u jiných aromatických odrůd, i zde je produkce aromatických šumivých vín ošetřována určitými pravidly. Původ: oblast Veneto, Friuli Venezia Giulia a Trentino Alto Adige. Maximální povolený hektarový výnos: 250 quintalů z hektaru. Kontrola: je požadováno každoroční osvědčení dokládající původ hroznů.

Prosecco IGT (známka místní jedinečnosti)
Tato kategorie zahrnuje tři druhy vín, které se rozlišují opět podle místa původu hroznů. Maximální povolený roční výnos je 25 t z hektaru. Kontrola zahrnuje osvědčení dokládající původ hroznů. Prosecco IGT del Veneto (původ hroznů v regionu Veneto), Prosecco IGT della Marca Trevigiana (původ hroznů v kraji Treviso oblasti Veneto), Prosecco IGT del Colli Trevigiani (původ hroznů z oblasti pahorků kraje Treviso).

Ochranné sdružení a garance kvality
V roce 1962 založila skupina 11 vinařů Ochranné sdružení Prosecco (Consorzio di Tutela) a navrhla pravidla regulované produkce. Jejich úsilí bylo odměněno o sedm let později, když 2. dubna 1969 byla oblast Conegliano-Valdobbiadene oficiálně uznána jako DOC (vymezené označení původu) produkční zóna vín Prosecco a Prosecco Superiore di Cartizze. Ochranné sdružení je důvěrné seskupení sloužící veřejným zájmům a sdružující různé kategorie producentů k prosazování vývoje ve vinohradnictví a vinařské technologii, garance a zlepšování kvality vín Prosecco, jakož i k šíření povědomí o víně a hájení dobrého jména doma i v zahraničí. Sdružení také zaručuje dodržování stanovených vinařských pravidel všemi členy sdružení. Sdružení také nepracuje v této poměrně širokospektrální samo: jako garance každého a každé láhve zde vystupuje místní Obchodní komora, která prověřuje hrozny a vydává "stvrzenku producenta" každé dávce hroznů. Toto osvědčení dokládá původ hroznů z vinice, která je zapsána v oficiálním registru oblasti. Před doporučením vína na trh projde víno zvláštní komisí, která pak vydává "průvodní list" vína, který vínu propůjčuje právo označení DOC. Využívajíce své vlastní technické prostředky a spolupracujíce s různými výzkumnými institucemi, provádí tak Sdružení důležitou práci zlepšováním stávající technologie a vnášením nových poznatků do praktického vinohradnictví a sklepního hospodářství. Ochranné sdružení sleduje všechny fáze produkce: od výsadby vinice k zimnímu řezu a nebo k určení vhodného termínu sklizně hroznů. Ve sklepě zase sleduje "za sklepmistrovými zády" všechny úkony během vinifikace a školení vín až k lahvování.

Produkční oblast Prosecco Conegliano-Valdobbiadene
Pokud vám v tomto regionu nalejí víno, které má barvu topazu, opojný buket, je téměř "nadrzle" chutné a již po prvním ochutnání je jeho dojem nezapomenutelný, pak vězte, že jste ochutnali právě Prosecco z kopců mezi městy Conegliano a Valdobbiadene.

Pohled z pahorků okolo Valdobbiadene dolů do nížiny

Produkční zóna zahrnuje sérii pahorků táhnoucích se od východu k západu a sledujících, jeden po druhém, směr z nížin do předalpského podhůří, které leží ve stejné vzdálenosti jako Dolomity chránící před vlivy studeného počasí. Samozřejmý je i vliv Jaderského moře, které rovněž pozitivně působí na zdejší klima a krajinu. Zatímco Conegliano je proslulé svou vinařskou školou, Valdobbiadene je samým srdcem pěstitelské oblasti. Benátky jsou vzdáleny pouhých 50 kilometrů a jsou dosáhnutelné vlakem či autem po blízké dálnici.

Autor: Ing. Richard Stávek
vytisknout
zaslat e-mailem
© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111
provozovatel serveru a kontakty